mei, 27 2024   |   Decoratieve tips

Installatie van zelfklevende vinyltegels op de muur - in samenwerking met @projectwood_diy

Waar zijn de tegels van gemaakt?

De wand-/vloertegels zijn gemaakt van hoogwaardig 1,1 mm dik vinyl, versterkt met PES-gaas met lijm. Het zelfklevende deel van het paneel is bedekt met een beschermende folie. 

Installatie van zelfklevende vinyltegels in de keuken

Heb je genoeg van je oude keramische tegels, wil je iets veranderen in je keuken maar wil je geen algehele renovatie uitvoeren? Niets kan makkelijker zijn! In samenwerking met @projectwood_diy laten we je zien hoe je het ontwerp van een hele ruimte kunt veranderen met zelfklevende panelen.

Handige hulpmiddelen

  • potlood

  • behangafsnijder

  • waterpas

  • zachte doek/behangroller

  • gereedschap voor het demonteren van stopcontacten

  • in geval van oneffenheden, slijpgereedschap

Voor installatie

Voordat de vinylpanelen op de muur of vloer worden aangebracht, moet het te bedekken oppervlak goed worden voorbereid. Eventuele onregelmatigheden moeten worden verwijderd en het oppervlak moet grondig worden gereinigd (bijv. van lijmresten) en ontvet. De installatie moet plaatsvinden op een schoon en droog oppervlak. Vul onregelmatigheden en holtes groter dan 0,5 mm op, anders wordt de structuur van de te verlijmen tegel aangetast. Denk er bij het plannen van de installatie van vinyltegels op keramische tegels aan dat de voegen niet breder dan 2 mm mogen zijn. Als de voegen breder zijn, moeten ze ook worden opgevuld en geëgaliseerd!

Commentaar van @projectwood_diy:

Het is verplicht om de tegels waarop we onze panelen aanbrengen te ontvetten zodat ze goed hechten. In onze keuken werden de tegels aan de zijkanten eerst verwijderd omdat ze niet goed aansloten op de muur. Omdat het muuroppervlak glad moet zijn zonder holtes, moest ik alles egaliseren en alle losse verflagen verwijderen en het pleisterwerk op de plaats van de verwijderde tegels bijwerken. De holtes onder de wandkasten werden gevuld met acryl. De voegen die we hadden waren 1 mm. Ik heb dus niets gedaan omdat het niet nodig was.

Montaż samoprzylepnych kafelek Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

Zelfklevende vinyltegels aanbrengen

  • Leg de vinyltegels op een veilige plaats en controleer of het patroon overeenkomt. Controleer of het product is zoals besteld en geen gebreken vertoont.

  • Verwijder de beschermfolie van de tegel voordat je hem vastlijmt en breng hem dan voorzichtig en gelijkmatig aan op het oppervlak. Druk de tegel vervolgens stevig aan en let vooral op de randen. Plak de volgende tegels zonder tussenruimte - zorg ervoor dat het patroon precies overeenkomt. Als je een tegel moet snijden, gebruik dan een behangsnijder.

Commentaar van @projectwood_diy:

  • Voor de installatie van vinyltegels heb je gereedschap nodig om stopcontacten te verwijderen, een goed potlood om de afmetingen te markeren en een scherpe behangsnijder, maar ook een waterpas, die ook heel belangrijk is voor het lijmen van de eerste lichting panelen. Goed voorbereid kunnen we aan de slag.

Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

  • De vinylpanelen hebben een kleeflaag aan de onderkant, dus we trekken gewoon het waspapier eraf en plakken het op de muur. Met een behangmes snijden we de gaten uit voor de stopcontacten die we met potlood hebben gemarkeerd. Op dit punt moet ik u aanraden om voorzichtig te markeren, want als we een fout maken, kunnen we de markering uitwissen en corrigeren zonder sporen achter te laten op het paneel waaraan wordt gewerkt. Een heel belangrijk punt! Als je een tegel op de muur hebt die even groot is als de panelen, maak dan een verspringing zodat je niet 1 op 1 lijmt, want de randen van de panelen zullen niet precies plakken en na verloop van tijd kunnen ze loslaten.

Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

  • Als je het paneel verkeerd plakt, raak dan niet in paniek, want het kan er nog steeds worden afgehaald en opnieuw goed worden geplakt. Voor het lijmen van de panelen die al op de muur zitten, raad ik aan om ze met een zachte doek of behangroller aan te drukken zodat ze goed op de muur plakken.

  • Als je na een tijdje een klevend paneel ziet met een luchtbel, kun je deze eenvoudig verwijderen met een speld, in de plaats van de luchtbel prikken en de opgehoopte lucht eruit knijpen. Op deze manier lijm je het paneel vast zonder sporen achter te laten.

  • Tegels die op deze manier worden gelegd, worden in de hoeken afgewerkt met siliconen en er zou echt niets ergs mee mogen gebeuren, en hetzelfde wordt gedaan in het contactgebied met het werkblad om te voorkomen dat er water omhoog komt. Het enige dat ik zou willen toevoegen is dat de lijm 24 uur na het lijmen zijn eigenschappen krijgt.

Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

Montaż samoprzylepnych płytek winylowych

 

Film van zelfklevende vinyltegelinstallatie - voor en na de makeover @projectwood_diy, @iwona.jar.