Heeft het zin een tapijt te kopen voor de kamer van een allergiepatiënt? Wij ontkrachten de feiten en mythen
jun, 1 2023   |   Decoratieve tips

Heeft het zin een tapijt te kopen voor de kamer van een allergiepatiënt? Wij ontkrachten de feiten en mythen

"Consumenten kopen met hun ogen" - het is moeilijk het oneens te zijn met deze overtuiging. Het zijn de esthetische kwaliteiten die overheersen bij de keuze van het juiste product. Dat is niet anders bij de aankoop van tapijten. In eerste instantie kijken we naar de kleur, het patroon, het bijbehorende motief, maar in toenemende mate houden we ook rekening met de functionaliteit. Zonder twijfel hebben allergiepatiënten hier het grootste probleem, omdat zij naast esthetische en praktische overwegingen ook moeten inzetten op hun eigen gezondheid. Welk tapijt is dus geschikt voor mensen met stof- en mijtallergie? Hier zijn enkele suggesties!

Te overwegen factoren bij de aankoop van een tapijt 

Nogal wat mensen denken dat allergiepatiënten met een sterke reactie op stof stoffen in huis moeten vermijden. Gelukkig wordt deze misvatting steeds vaker ontkracht - en terecht! Uit onderzoek blijkt dat tapijten geen allergieën veroorzaken; integendeel, als ze goed gekozen en ook schoongehouden worden, kunnen ze als filter fungeren en het stof in de lucht verminderen.

 Veilige en niet-giftige tapijten

Veilige en niet-giftige tapijten

Het is de hoogste tijd om kale tegels, parket of laminaatvloeren aan te kleden met het juiste tapijt. Het geeft het interieur niet alleen een bepaald karakter, maar biedt ook een vriendelijke omgeving voor huisstofmijt. Bij de keuze van het juiste tapijt voor iemand met een allergie moet eerst worden gelet op het materiaal waarvan het is gemaakt. Mensen met een allergie moeten tapijten van natuurlijke vezels vermijden. Dikke en pluizige vezels zijn de ideale habitat voor huisstofmijt en zijn zeer moeilijk te verwijderen. De grootte van het tapijt is ook een belangrijke overweging. Als we niet veel tijd hebben om het schoon te houden, is het zeker beter om een kleiner formaat te kiezen. 

 Tapijten veroorzaken geen allergieën

Voor mensen met een allergie raden wij aan te kiezen voor vinyltapijt dat bestaat uit een kunststofmateriaal - PVC-stof (85%) en polyester ( 15%). Deze combinatie en de afwezigheid van een lange pool garanderen een ongunstige omgeving voor overmatige stofafzetting. Dankzij hun antistatische eigenschappen zijn vinyltapijten ook een veilige keuze voor kinderkamers. 

Regelmatige reiniging van tapijten

Het kiezen van het juiste tapijt is niet alles! We moeten niet vergeten het regelmatig te reinigen. Het voordeel van vinyl tapijt is dat het gemakkelijk te reinigen is. Dit is niet alleen belangrijk voor mensen met een allergie, maar ook voor kleine kinderen. Door het gladde oppervlak van het tapijt dringt vuil niet diep in de mat door, maar blijft het op het oppervlak liggen. Als u het vuil of het hele tapijt wilt schoonmaken, hoeft u alleen maar een doek in water met een mild schoonmaakmiddel te weken en daarmee het oppervlak schoon te vegen. Vermeldenswaard is ook dat vinyltapijten bestand zijn tegen verschillende soorten mechanische schade, d. w. z. uitrekken, scheuren of knikken. Ze zijn ook bestand tegen vocht, zodat ze de kamer van een allergiepatiënt, maar ook een keuken of badkamer kunnen verfraaien.

Gevarieerde ontwerpen en kleuren van anti-allergene tapijten

Als ons kind een stofallergie heeft, hoeven we de aanschaf van een tapijt niet op te geven. Maar we moeten wel weten waar we op moeten letten en het juiste tapijt verstandig kiezen. Tegenwoordig is de keuze aan tapijten voor kinderkamers zeer gevarieerd. Fabrikanten bieden interessante ontwerpen en vormen van tapijten, die allemaal zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat uw kind gelukkig en aangenaam tijd kan doorbrengen in zijn kamer.

 Interessante patronen en vormen van tapijten

Een goed gekozen tapijt kan wonderen verrichten - het geeft gezelligheid, benadrukt het karakter van het interieur en de interesses of stijl van de eigenaar. Marokkaans, mozaïek, vintage of misschien geometrische patronen? De keuze is enorm, dus het is veiliger om wat meer tijd te besteden aan het kopen van een tapijt dat bij de rest van het interieur perfect past en tegelijkertijd voor onze gezondheid veilig is.